ТЕЛЕКРИТИКА

Про незвичайні гастрономічні звички Суханова та хлібосольство Матвієнко

Муся побувала на зйомках нового сезону «Кулінарної академії Олексія Суханова»

Дуся

Вже на початку жовтня на каналі «Україна» стартує новий сезон проекту «Кулінарна академія Олексія Суханова». Я побувала на знімальному майданчику і тепер знаю, як приготувати повноцінний обід з однієї курки, чому Ніна Матвієнко не пече пироги і яка улюблена страва у телеведучого Олексія Суханова


Дорогі мої, я знаю, що ви будете робити суботніми ранками, починаючи з жовтня, – дивитися телевізор і готувати, готувати і дивитися телевізор. У вас були інші плани? Ну це вже ні! Справа в тому, що на каналі «Україна» стартує новий сезон програми «Кулінарна академія Олексія Суханова», причому в оновленому форматі. Якщо раніше на телекухні правили бал різні кулінари, то тепер ведучий сам став шефом.

Як виявилося, за першою освітою Олексій – кухар, і не просто, а аж шостого розряду (хто не знає – це вищий!). Ну а компанію на кухні Суханову складуть зірки шоу-бізнесу.

Продюсер проекту Юлія Охрименко мріє, щоб біля телевізора збиралися сім'ї, а після перегляду цієї передачі разом готували і їли

Всі фото – Максим Лісовий

– Ми завжди спілкуємося з нашими гостями до того, як вони прийдуть до студії, – розповідає про принцип підбору учнів «Академії» креативний продюсер проекту Юлія Охрименко. В першу чергу з'ясовуємо, чи люблять вони взагалі готувати і роблять це вдома. Звичайно, серед зірок є і ті, які можуть лише чай заварити... Але якщо у них є бажання чогось навчитися, Олексій завжди допоможе, підкаже. Хоча в основному в нашу студію приходять люди, які вже дещо вміють.

«Ми використовуємо продукти, які є навіть у маленькому магазинчику»

– Чим відрізняється «Академія» від інших кулінарних ТВ-шоу, яких зараз на нашому телебаченні безліч?

– Є кілька форматних ознак, які дійсно відрізняють наше шоу від інших кулінарних програм. В першу чергу це те, що у нас концепція домашнього сімейного обіду. Тобто ми пропонуємо три страви, які ідеально підходять один одному. Глядачі, подивившись нашу програму, можуть відразу приготувати повноцінний, гармонійний обід, не страждаючи у виборі, що на перше, що на друге. Другий дуже важливий момент – це бюджетность страв, які ми пропонуємо. Адже ми прекрасно розуміємо, скільки зараз коштує, наприклад, електроенергія... Все дорожчає, і люди просто не можуть собі дозволити зайвий раз купити шматок якоїсь класної яловичої вирізки. Все це ми враховуємо при складанні меню.

А ще Юлія розповіла, що журналісти проекту часто до зйомок пробують самі приготувати всі страви, щоб перевірити, де глядачі можуть помилитися або розгубитися

– Це і є головний принцип, за яким ви відбираєте страви для програм?

– У нашому випадку головне – використовувати продукти, які є в будь-якому, навіть самому маленькому магазині. Нам дуже хочеться, щоб після програми, незалежно від того, у великому місті живе глядач або в СМТ, він зміг купити всі необхідні продукти для будь-якого блюда з нашої передачі. Адже дуже багато людей, коли бачать, що у них немає якогось інгредієнта, але не знають, чим його можна замінити, просто відмовляються від страви, а ми підказуємо, як вийти з ситуації.

Головне те, що проект робиться з посмішкою...

...і професіоналізмом...

...в результаті виходить смачно і красиво

Я потрапила на знімальний майданчик і ще здалеку почула знайомі серцю звуки - цього разу гостем «Академії» була співачка Ніна Матвієнко. Разом з Олексієм вони готували три страви, в основі яких курка (оскільки, як уже говорилося, програма націлена на економію, кулінари знайшли застосування навіть курячій шкірі, щоб нічого не викидати). Ніна Митрофанівна, звичайно, співала під час процесу, помішуючи овочі, загортаючи блюдо у фольгу...
http://images.telekritika.ua/e747e7a7977947d48e89a56e8f0fa17d.jpg,http://images.telekritika.ua/df139417bbfded368f0ca43d008f0255.jpg,http://images.telekritika.ua/7e68c3c93ca8703998d3f551aa37bb99.jpg
І тут, знаєте, я немов опинилася в дитинстві – відразу згадалися «Смак» з Макаревичем, «Смачно з Борисом Бурдою», а ще чомусь «Поки всі вдома»... Напевно, тому що на знімальному майданчику і за її межами була така мила сімейна атмосфера, що захотілося сісти зручніше, розлити чай у білі порцелянові чашки і говорити-говорити...

Ніна Митрофанівна прекрасний співрозмовник

Влаштувати неспішне чаювання у мене, звичайно, не вийшло – люди працюють, знімають програму для вас, мої дорогі... Але ось трохи поговорити по душам з Ніною Матвієнко все-таки вдалося.

«Зараз у мене просто немає часу на те, щоб готувати»

– Ніно Митрофанівно, ви любите готувати?

– Я ніколи не замислювалася над цим. Але от коли я, ще зовсім молода, працювала в хорі Верьовки (Український народний хор імені Г. Верьовки. – Прим. ред.), і там дівчатка розповідали, що вони готують, це викликало у мене такий азарт! Ось тоді думала: «Я ж теж так можу!» Найбільше раділа, коли вперше зробила пиріжки. Була у мене одна знайома бабуся в Новобіличах, я до неї в гості ходила, вона так чудово пекла! І ось вона мене навчила. Навіть рецепта мені ніякого не давала – просто я під її наглядом спробувала зробити пиріжки: яйця збивала, дріжджі запарювала... і у мене відразу все вийшло! Другий раз вже пекла самостійно – був азарт, а третій – справжнє захоплення. Діти дуже любили мої пиріжки, носилися з ними, як дурень зі ступою.

Потім пройшов цей період. Ми оселилися в одному з будинків на Хрещатику, а там було стільки різних прянощів і солодощів, магазинів, що вже не до моїх пиріжків. І я трохи зупинилася. Потім пекла великі пироги з яблуками. А коли моя дочка (співачка Тоня Матвієнко. – Прим. ред.) вийшла заміж, я захопилася несолодкою випічкою: на трохи запечений лист тіста викладала злегка тушковані капусту з цибулею і морквою, посипала твердим сиром з яйцями, а зверху знову накривала тістом. Виходила дуже смачна страва, яка подавалася до борщу. Вона всім так запам'яталася! Мене досі іноді запитують: «Ніно, а ти печеш ці пироги, які до борщу?»

– А ви печете?

– Ні, вже не печу. Свого часу, в молодості, «зірвала» руки. Я якось жила у свого товариша в Канаді, а він був після операції... І я з його зятем підняла дуже важкий стіл і порвала сухожилля. Після того випадку я вже не можу вимішувати тісто. І взагалі, наприклад, якщо трохи підмету підлогу – руки відразу набрякають так, що я вже нічого не можу робити.

Поки ми розмовляли, Ніна Матвієнко мені підкинула ще парочку бюджетних і дуже смачних рецептів

– Ось пироги, на жаль, ви вже не можете готувати. А що-небудь не таке трудомістке робите? Взагалі часто до плити стаєте?

– Якраз в цей період у мене зовсім немає часу на готування. Спасибі Арсену (співак Арсен Мірзоян, зять Ніни Матвієнко. – Прим. ред.) – нас просто виручає. Він так швидко і смачно готує! І я тільки дякую богові за те, що у нас є Арсен, що він може в цьому плані замінити нас з Тонею. Нехай це буває і не так часто, зате дуже вдало.

– Ну а якщо свято якесь або гості на порозі, якими стравами їх балуєте? Що завжди можна побачити на вашому святковому столі?

– Ой, знаєте, у нас немає такої ідилії в цьому плані, щоб всім разом до приїзду гостей готувати щось особливе... Ось якщо говорять, що їдуть гості, я можу картоплі зварити: є час – чищу, немає – «в мундирі» роблю. А поки вона вариться, обов'язково який-небудь салат організую. Немає салату – подам квашені огірочки. І, слава богу, якось не траплялося, щоб зовсім не було чим гостей частувати. Обов'язково знайдеться який-небудь пиріг до чаю. Якщо вже зовсім нічого немає, кажу: «Купуйте «Київський» торт, а з мене – чай» (сміється).

– Як вам сьогодні готувалося з Олексієм Сухановим?

– Олексій же веде ще передачу «Говорить Україна». Я його бачила в цьому шоу і думала, що він такий серйозний, такий надутий і в той же час такий галантний і акуратний. Але сьогодні він для мене відкрився з абсолютно іншого боку. Він унікальна людина: дуже делікатна і, можу сказати, що по життю чесна. Тому мені дуже сподобалося. Думаю, була б я трохи молодші, ох... закохалася б! (Посміхається.)

Знаєте, немає нічого дивного в тому, що Олексій полонив Ніну Митрофанівну! Так самі подивилися б – точно не встояли б. Можу сказати, що відсутність в одному кадрі з телеведучим героїв з безліччю серйозних проблем (як це часто буває в програмі «Говорить Україна») і присутність їжі просто перетворює Суханова.

Твоє обличчя, коли на знімальному майданчику немає драм, але є смачне рагу

– Олексію, в різних програмах ви абсолютно різний. У вас є якийсь традиційний настрій перед зйомками? Може, взагалі який-небудь ритуал, як це часто буває у акторів і телеведучих?

– Ні звичайно! Я взагалі вважаю, що настрій в нашій професії – це настрій в життя і ставлення до життя. «Говорить Україна» та «Кулінарна академія» – абсолютно різні речі, але все це складові нашого життя. Ось в шоу «Говорить Україна» – історії, з якими ми стикаємося майже щодня. А кулінарія? Щовечора ми приходимо додому і намагаємося собі що-небудь зробити нашвидкуруч або хоча б смачно чаю заварити. Тому, мені здається, все це набагато простіше. Це просто життя – таке, як воно є.

«Буває, як наїмся солодкого, так відразу м'яса хочу»

– Ну я дивлюся, що настрій у вас чудовий. Але ж ви цілий день в павільйоні на ногах. Сильно втомлюєтеся?

– Я чудово почуваюся, тому що від життя неможливо втомитися! Але ж моя робота – це життя! Вона пов'язана зі спілкуванням. Ось ми зараз записали дві програми з приголомшливими людьми. Я наговорився сьогодні... вже, напевно, восьму годину не замовкаю. А ось ви підійшли, посміхнулися – і я знову з вами розмовляю. І мені дуже радісно! І так я живу.

– Відкрийте секрет: яка у вас улюблена страва? Чим балуєте себе?

– Взагалі я – неймовірний ласун, дуже люблю лимонні тістечка. Мені ось нещодавно привезли в подарунок такі, старорежимні – їх печуть на лівому березі в одному з ресторанів. Вони неймовірної товщини: тонкі коржі і товстий-претовстий шар білкового крему. А я білковий крем обожнюю – просто готовий його мисками їсти цілодобово. Я три величезних тістечка з'їв і був дуже щасливий. А взагалі, звичайно, я люблю м'ясо! До речі, часто буває, як наїмся солодкого, відразу м'яса хочу!

– Мені тут розповіли, що ваша перша освіта пов'язана з кулінарією...

– Так. Технік-технолог приготування їжі і кухар шостого розряду.

– Чому ж ви потім зрадили цій прекрасній професії і пішли на телебачення?

– Ну я завжди хотів бути диктором. А потім, коли пройшли радянські часи, всі стали телеведучими, журналістами. Ось і я захотів піти цим шляхом. Так склалася доля, мабуть. Мрія, бажання, ще щось зіграло, можливо, цілеспрямованість (вже вибачте за деяку нескромність). Але зараз ось я перед вами, даю інтерв'ю. І мені це дуже подобається.

Відразу видно – дві задоволені життям і товариством один одного людини

Поки ми розмовляли, всі страви, над якими до цього працювали Олексій Суханов та Ніна Матвієнко, вже встигли «дозріти» в духовці і на плиті. Так що мені довелося відпустити Олексія далі працювати над програмою, щоб уже в середині осені ми з вами могли побачити, як готується морковное суфле з курячого філе, особливий крем-суп і диво-рагу, причому все це з курки, друзі!
http://images.telekritika.ua/8c56453ccc9ecb0c8e05ef5f90aab84d.jpg,http://images.telekritika.ua/56d03b023e973fa733f267a8bb607911.jpg,http://images.telekritika.ua/956b0367565a4d876b9a3bd992e78344.jpg,http://images.telekritika.ua/8359111aae41a2a53bf389f16c0378ac.jpg,http://images.telekritika.ua/d49599b77a47159d1b7258d9c30c4665.jpg
Якщо ви, як і я, іноді втомлюєтеся від «інтриг, розслідувань і шокуючих фактів», які вивалюються на вас з телевізора, будемо дивитися з вами «Кулінарну академію», розчулюватися, готувати, співати і обідати в чудовому настрої.

Главное в разделе

Дуся

«Оля тепер вертушка». Після травми ведучої проект «Оля» може залишитися без Фреймут

Дуся

Новий ведучий «Орла та решки» з’явиться в недільному випуску

Популярное на Телекритике



Дуся

«Оля тепер вертушка». Після травми ведучої проект «Оля» може залишитися без Фреймут

Дуся

Новий ведучий «Орла та решки» з’явиться в недільному випуску

Культура

Феномен «Охоронця»: як нехитрий серіал побив рейтинговий рекорд

Суспільство

Два життя Володимира Манька: чому Адміністрація президента погрожує журналістові розправою